Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.10.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Nyugat- és Észak-Európa fölött egy többközéppontú ciklon helyezkedik el, amelynek hosszan elnyúló frontálzónái napok óta alig változtatnak helyzetükön. Hatására szárazföldünk északnyugati felén változékony az idő, többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar, Lappföldről havazást is jelentenek. Ezzel szemben a mediterrán térségben, a Kárpát-medencében, valamint a Kelet-európai-síkság területén továbbra is magasnyomású képződmény uralkodik. Ezeken a tájakon döntően napos, csapadékmentes az idő, ugyanakkor már előfordulnak olyan vidékek is, ahol az éjszaka képződött köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet egész nap megmarad. Továbbra is a Skandináv-félsziget északi tájain van a leghidegebb, ahol téli az idő, napközben is fagy. A kontinens északi országaiban másutt többnyire 2, 10, Közép-Európa nagyobb részén általában 14, 22 fok közé melegszik fel a levegő. Délkelet felé haladva ennél is melegebb van, a Balkán-félsziget déli részén 27, 28 fok is előfordul. A meleg levegő utánpótlása a következő 36 órában sem szűnik meg a Kárpát-medencében, ennek megfelelően folytatódik a napos idő, a hőmérséklet magas lesz.


Várható időjárás hétfő estig:

-----------------------------

A jobbára derült éjszaka folyamán elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben képződhetnek ködfoltok. Hétfő délelőtt ezek feloszlását követően döntően napos idő várható fátyolfelhőkkel csapadék nélkül. Többfelé lesz élénk, az ország nyugati, északnyugati harmadán erős a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 16 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélcsendes helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 28 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!