Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.05.22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk nagy részén anticiklon hatására kevés a felhő, csapadékról sem érkezik jelentés. Ennek peremén azonban több időjárási front is található. A Kelet-európai-síkság felett sekély ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja a Fekete-tenger felett húzódik, de a front felhőzete és csapadéka még a Balkánon is érezteti hatását. Mögötte nemcsak oda, hanem az egész kelet-európai térség fölé is hideg légtömeg érkezett. Ugyancsak frontális felhőzet figyelhető meg a Norvég-tenger felett, amely egy okkludálódó rendszerhez tartozik.

Az Atlanti-óceán felett, nem messze az ír partoktól viszont már markáns ciklon található, melegfronti felhőzete a Brit-szigetek egészét és az Északi-tenger nagy részét is beborítja, hidegfrontja pedig az atlanti partok mentén húzódik. Szombat estig ez a rendszer a Kárpát-medencét is eléri, befelhősödik, a hidegfront este ér ide, a mentén zivatarok is kipattanhatnak.


Várható időjárás az ország területén szombat estig:

---------------------------------------------------


Pénteken túlnyomóan napos, száraz idő várható. Éjszaka sokfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, a Dunántúlon és a középső megyékben elszórtan eső is előfordulhat. Ugyanakkor az ország északkeleti harmadán éjjel kiderül az ég. Szombaton kezdetben keleten még kevés lesz a felhő, majd ott is befelhősödik, országszerte erősen felhős idő lesz a jellemző. A nap első felében nyugaton és középen lehet kisebb eső, majd átmeneti szünet után estétől északnyugat felől egyre többfelé lehet újra csapadék. Ekkor a Dunántúlon helyenként viharos széllökésekkel, esetleg felhőszakadással kísért zivatarok is kialakulhatnak. Az északi, északkeleti szél az Alföldön időnként megélénkül, szombaton napközben pedig a keleti, délkeleti szelet kísérik olykor élénk lökések. Késő este a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, és viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13 fok között, északkeleten 5 fok alatt alakul, de a fagyzugos helyeken légköri fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 15 és 24 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!