Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.09.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk jelentős részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon határozza meg, ennek köszönhetően többnyire derült vagy gyengén felhős az ég, azonban helyi jelleggel egy-egy zápor, zivatar is kialakul, főként Spanyolország északkeleti részén, illetve Olaszországban. Ugyanakkor az Ibériai-félszigettől nyugatra, valamint a Skandináv-félsziget felett egy-egy ciklon örvénylik. A frontjaik mentén Skóciában és az északi államokban eső, zápor is előfordul. Továbbá a Jón-tenger fölött is egy ciklon örvénylik, hatására Szicília és Görögország egyes részein jelentős mennyiségű csapadék hull.

A legmelegebb Franciaországban és a Benelux-államokban, valamint a Balkán-félszigeten van, ezeken a területeken a csúcshőmérséklet eléri a 34, 35 fokot is. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig kezdetben még anticiklon alakítja, majd csütörtökön észak felől hidegfront érkezik, amely azonban a Kárpát-medence fölött fokozatosan feloszlik.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

----------------------------------------------------


Este és éjszaka főként csak fátyolfelhők lesznek az égen, bár hajnalban az északnyugati határvidéken már lehetnek felhősebb részek is. Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Reggel, délelőtt még inkább csak az Alpokalján, majd a délután folyamán a nyugati és északi megyékben már másutt is lehet elszórt jelleggel zápor, zivatar. Késő délutántól egyre inkább csak az ország középső harmadában, negyedében lehetnek záporok, zivatarok, de késő estétől ezek is gyorsan lecsengenek. Csütörtökön az északira, északkeletire forduló szél délutánig csak a Nyugat-Dunántúlon, délutántól kezdve már a keleti megyékben is megerősödik, a Bodrogközben és környékén viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, az északi völgyekben ennél kissé hűvösebb, nagyobb városainkban enyhébb lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 31 között valószínű, de Sopronban kissé hűvösebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!