Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.02.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünkön egyre keletebbre szorul vissza a téli időt okozó hideg, sarkvidéki légtömeg és egyre nagyobb területen mérhetünk tavaszias hőmérsékleteket. Nyugat-Európában, illetve az Ibériai-félszigeten 15-20 fok közötti értékek is előfordulnak. Előbbi területeken ugyanakkor a csütörtöki nap folyamán már egy, a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon hidegfrontja tereli vissza a hőmérsékleteket alacsonyabb tartományba. E ciklon mentén csapadékos időjárás tapasztalható, jellemzően eső esik.

Csapadék még a Fekete-tenger környezetében, illetve Skandináviától keletre alakul ki, de az itteni fagyos légtömegben havazik. Nyugodt időjárás tapasztalható a Mediterráneumban, Közép-Európában és a Kelet-európai-síkvidék nagy részén egy-egy anticiklon jóvoltából.

Péntek estig a Kárpát-medence időjárására a fentebb említett ciklon már okkludálódó frontjából kell csapadékra számítani.


Várható időjárás az ország területén péntek estig:

--------------------------------------------------

Az ország legnagyobb részén kevés felhő várható, de az északkeleti országrészben tartósan borult, párás marad az idő. Este nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, mindeközben a nap folyamán megmaradó rétegfelhőzet tovább terjeszkedik, azonban számottevő csapadék nem alakul ki.

Pénteken zömmel erősen felhős, borult, párás lesz az idő, de délután a nyugati területeken már vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Csapadékra késő délutántól kell készülni az északkeleti megyékben jellemzően gyenge eső formájában, de az északi, északkeleti határ közelében átmenetileg ónos eső, illetve a magasabban fekvő helyeken havas eső, havazás is kialakulhat. Péntek délelőtt élénk lesz a délnyugati szél a déli országrészben.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +4 fok között alakul, de északkeleten az átmenetileg derült részeken -5, -6 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken jobbára 5 és 14 fok között alakul, de az északkeleti megyékben 5 fok alatt is maradhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!