Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.02.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Az Atlanti-óceán felett nagykiterjedésű ciklon helyezkedik el, amelynek hidegfrontja a Brit-szigeteken át az atlanti partok mentén húzódik. E front mentén, valamint Skandináviában is erősen felhős, illetve borult az ég, és sokfelé esik az eső, a magasabban fekvő helyeken - főként a Skandináv-hegységben - havazik. A front előtt erőteljes a délies áramlás, ami meleg levegőt szállít Nyugat- és Közép-Európa fölé. Utóbbi térségben azonban már nem annyira erős a légmozgás az alsóbb légrétegekben, csak lokálisan tud érvényesülni ez a melegadvekció. A hideg légtömeg visszahúzódott a Kelet-európai-síkságra és Lappföldre. Itt napközben továbbra is fagypont alatt, sok helyen -10 fok alatt marad a hőmérséklet, de a legészakibb régiókban nem melegszik -20 fok fölé a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását magasnyomás alakítja, tartósan felhős, ködös, valamint kevésbé felhős, napos területek egyaránt lesznek, a kettő között pedig nagy hőmérsékleti különbség alakulhat ki.


Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

------------------------------------------------------


Reggelig többnyire erősen felhős vagy borult, párás idő várható, de elsősorban a délnyugati, nyugati, valamint az északkeleti országrészben estig derült vagy gyengén felhős területek is előfordulnak. A késő délutáni, esti óráktól terjeszkednek, sűrűsödnek a ködfoltok. Vasárnap csökken a rétegfelhős, illetve ködös területek kiterjedése, főleg délután hosszabb-rövidebb napsütés is valószínű, elsősorban a középső és a déli országrészben. Este újból zárulhat a rétegfelhőzet, terjeszkedik, sűrűsödik a köd. Helyenként számítani lehet szitálásra, éjjel északkeleten néhol ónos szitálás, szemcsés hó is valószínű. A délkeleti szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön néhol időnként megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4 és +4 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 8 és 14 fok között alakul, de a tartósabban borult, párás, ködös tájakon hidegebb lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!