Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.04.14

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa időjárását egy-egy nagykiterjedésű anticiklon és a köztük húzódó hullámzó frontrendszer alakítja. A magasnyomású rendszerek közül az egyik a Brit-szigetek térségében és Skandináviában, míg a másik a Kaszpi-tengertől északra fejti ki hatását, így ezeken a területeken napos, csapadékmentes idő uralkodik. E két légköri képződmény között erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék, amely az eső mellett többfelé havazás formájában hullik.

A frontálzóna mögött folytatódik a jóval hidegebb levegő beáramlása Európa középső, valamint déli területei fölé, a nappali maximumok több helyen maradnak 10 fok alatt. Mindeközben a front előoldali áramlási rendszerében Kelet-Európában tavaszi idő uralkodik, a nappali csúcsok 20-25 fok között alakulnak.

A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig az említett frontrendszer alakítja, melynek hatására eső, havas eső, havazás egyaránt előfordulhat.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------

Este, illetve éjszaka is erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon szakadozottabb lehet a felhőzet, és itt estig rövid időre kisüthet a nap. Éjszaka elsősorban az ország keleti, északkeleti felén kell készülni további esőre, havas esőre, a hegyekben havazásra.

Csütörtökön a délnyugati területeket leszámítva erősen felhős lesz az ég, majd a nap folyamán elkezd vékonyodni, szakadozni, gomolyosodni a felhőzet, ami késő este jelentősen csökkenni kezd. Többfelé várható csapadék, a keleti és északkeleti megyékben eső, máshol inkább zápor, néhol hózápor, a déli határnál esetleg zivatar is. Este csökken a csapadékhajlam. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúl legnagyobb részén erős, néhol viharos lökések kísérik, ami éjszaka kissé veszít erejéből, de holnap napközben ismét nagy területen feltámad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, a délnyugati tájakon lesznek fagypont alatti értékek. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 5 és 11 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!