Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.05.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Brit-szigetek felett markáns ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja Skandinávián át a Baltikumig, hidegfrontja pedig Nyugat-Európán át Marokkóig húzódik. E frontok mentén van a legtöbb felhő, és itt fordul elő sok helyen csapadék is. A hidegfront előtt erőteljes déli széllel meleg légtömeg érkezik Afrika felől, amely egészen Svédországig eljut. A frontzóna hátoldalán (attól nyugatra) ezzel szemben északias az áramlás, a sarkvidéki eredetű hideg levegő már elérte az atlanti partokat és az Ibériai-félsziget nagy részét is.

Kelet-Európa időjárását anticiklon határozza meg, így a Kelet-európai-síkságon és a Földközi-tenger keleti medencéjében is túlnyomóan derült, száraz idő a jellemző. Ugyanez a helyzet a Kárpát-medence környékén is, és ez folytatódik is, azonban kedden estefelé nyugaton már megjelennek a fent említett hidegfronthoz kapcsolódó felhők.


Várható időjárás kedd estig:

----------------------------

Túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk, legfeljebb helyenként lehet kevés fátyolfelhő az égen. A többnyire mérsékelt vagy élénk déli, délkeleti szél az Észak- és Nyugat-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön időnként megerősödik, Sopron környékén napközben a maximális széllökések elérhetik a 65 km/h-t.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 14 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél pár fokkal hidegebb, akár talajmenti fagy is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26 és 30 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!