Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.06.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Európa nagy részén jellegtelen a nyomási mező, míg nyugaton kifejezettebb anticiklonális hatás a jellemző. Kontinens szerte többnyire kevés felhő, csapadékmentes idő van. Kivétel ez alól Skandinávia, Dánia és az Egyesült Királyság, melyeknek területén hidegfront halad át jelentősebb felhőzet és csapadék kíséretében. A jellegtelen nyomási mező eredményeként azonban elsősorban a Kelet-Európai-síkvidéken, a Kárpát-medence térségében, illetve az Ibériai-félszigeten jelentősebb számban alakulnak ki helyi záporok, zivatarok.

Kánikula, forróság továbbra is csak az Ibériai-félszigeten tapasztalható, mindazonáltal az Északi-sarkkör magasságában is szokatlan meleg, néhol 27, 29 fok van. A Kárpát-medence fölött éjszaka átvonul egy hidegfront, ezt követően több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.


Várható időjárás vasárnap éjfélig

---------------------------------

Szombat estig a gomolyfelhőkből helyenként számíthatunk záporra, zivatarra, majd estétől egy érkező hidegfronti felhőzetből kiterjedt, néhol intenzív zivatartevékenység valószínű északkeleten itt-ott felhőszakadással.

Vasárnap reggelre a front felhőzete és csapadékzónája elhagyja az országot, napközben országszerte kevés felhő, sok napsütés valószínű, futó zápor csak elvétve alakulhat ki. Az északi, északnyugati szél szombaton élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lesz; míg vasárnap nagy területen várható erős, olykor viharos szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 20 fok között alakul, északon az alacsonyabb, délen, délkeleten a magasabb értékekkel.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 22 és 27 fok között várható, de északkeleten néhol csak 20, 21 fok lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!