Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.06.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Szárazföldünk nagy részén sok napsütésben van részünk, és csak lokális jelleggel alakulnak ki frissítő záporok, zivatarok. Emellett a hőség is tovább fokozódik, a csúcsértékek nagy területen meghaladják a 29, 30 fokot. Változékonyabb, hűvösebb időjárást a Fekete-tenger nyugati partvidékén, illetve Európa nyugati részein tapasztalhatunk. Előbbinél egy gyengülőfélben lévő hidegörvény labilizálja a légkört, és okoz többfelé zivatarokat, utóbbinál pedig egy a Skandináv-félszigettől egészen Spanyolország keleti partvidékéig húzódó, hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer található, amely az említett vonaltól nyugatra eső tájakra már meghozta a többfokos lehűlést.

A Kárpát-medence fölé egyre melegebb, labilisabb és valamivel nedvesebb levegő érkezik. Hétfőn is folytatódik, egyes részeken tovább erősödik a kánikula, záporok, zivatarok csak helyenként fordulhatnak elő.


Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------

A sok napsütést vasárnap kevesebb, hétfőn már valamivel több gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja. Az ország döntő részén nem kell csapadékra számítani, de a magasabbra törő gomolyfelhőkből lokális záporok, zivatarok kipattanhatnak. Erre vasárnap inkább az Északi-középhegység, Nyírség térségében, hétfőn pedig az ország északkeleti felében (Szombathely-Békéscsaba vonaltól északkeletre eső tájakon) mutatkozik nagyobb esély. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légáramlás, de reggelig a Kisalföldön, hétfő napközben pedig már több helyen megélénkülhet a délies szél. Zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között várható, az Észak-Dunántúlon, a nagyobb városok, illetve a vízpartok környezetében mérhetjük a magasabb értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország legnagyobb részén 33 és 37 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!