Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.09.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Naposabb, szárazabb idő nagyobb területen Közép-Kelet-Európában tapasztalható, ahol még mindig anticiklonális hatások érvényesülnek. Ezzel szemben Skandinávia, valamint kontinensünk középső és déli országai légterét nagy nedvességtartalmú levegő tölti ki. Errefelé frontok tevékenykednek, felhős, csapadékos arcát mutatja az időjárás, főleg az Ibériai-félsziget északkeleti részén zivatarok is előfordulnak. A középpontjával Dánia fölött örvénylő ciklon hátoldalán észak felől hideg, sarkvidéki eredetű levegő szivárog Európa délebbi részei felé, nyáriasan meleg idő Közép-Európában és a Mediterráneumban van.

A Kárpát-medence időjárására péntek éjfélig az előbb említett ciklon hullámzó hidegfrontja lesz hatással, így egyre inkább felhősebbre, csapadékosabbra, hűvösebbre fordul az idő.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


A sok fátyol- és gomolyfelhő mellett az ország középső harmadában több, másutt kevesebb napsütés valószínű. Estig még kevés helyen, a nyugati határszélen alakulhat ki zápor, zivatar, de gyenge eső az északkeleti határnál is lehet. Éjszaka megvastagszik a felhőzet, és már nagy területen erősen felhős vagy borult lesz az ég. Ezzel együtt pedig egyre többfelé várható az eső mellett zápor, néhol zivatar is, nagyobb számban az északnyugati, északi országrészben, ahol jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullhat.

Pénteken is folytatódik a felhős, csapadékos idő, de délután északnyugat felől már határozottan elkezd csökkenni a felhőtakaró, mindeközben pedig a csapadék is megszűnik, este inkább már csak keleten, északkeleten eshet. Főleg az Alföldön zivatar is kialakulhat. Csütörtökön a déli, délnyugati, pénteken az északnyugatira forduló szél élénk, főleg a déli megyékben, illetve az Alföldön, valamint pénteken az Észak-Dunántúlon erős is lesz.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 19 és 25 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!