Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.10.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Középpontjával a Kelet-európai-síkság felett továbbra is nagykiterjedésű magasnyomású zóna húzódik. Ennek déli peremén északkelet felől folytatódik a hideg levegő beáramlása Közép-Európába.

Tőlünk délre magassági hidegörvény helyezkedik el, amely hazánkban és a Balkánon okoz többfelé esőt, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik.

Anticiklon terül el a Brit-szigetektől nyugatra is, a kettő magasnyomású képződmény közötti területre egy hidegfront ékelődik be. A front számottevő csapadékot inkább csak a norvég partoknál okoz, mögötte viszont több fokkal hidegebb levegő nyomul be a kontinens belső területei felé.

A Kárpát-medence időjárására hétfő estig még a fent említett légörvény lesz hatással, így jellemzően marad a borongós, szürke őszi idő.


Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------


Az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, az északkeleti harmadban ezzel szemben kevésbé felhős területek is lesznek, hétfőn viszont már ott is legfeljebb rövid időszakokra bukkanhat elő a nap.

Hétfő késő délutántól északnyugat felől átmenetileg határozottan csökkenni kezd a felhőzet, akkor az Északnyugat-Dunántúlon rövid időre már kisüthet a nap. Ismétlődő, változó intenzitású esőre az ország délnyugati részén kell készülni, és hétfőn napközben is elsősorban a déli, délnyugati megyékben lehet gyenge eső, másutt kisebb a csapadék esélye.

Az északkeleti, keleti szél éjszaka inkább már csak a Nyugat-Dunántúlon, hétfőn pedig az Észak-Dunántúlon lesz élénk, és északnyugatira fordul. Sopronnál akár erős lökések is előfordulhatnak.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 9 fok között alakul, de a kevésbé felhős északkeleti határvidéken előfordulhat gyenge légköri fagy.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 10 és 15 fok között valószínű, de a keleti határnál 16, 17 fok is lehet, míg a csapadékos délnyugati részeken 10 fok alatt maradhat a maximum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!