Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.10.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Európa középső tájain kiterjedt magasnyomás húzódik, amelynek középpontjai a Brit-szigetek és a Kelet-európai-síkság fölött találhatóak. Ez a magasnyomású zóna szinte hídként választja el a kontinensünk északi és déli felén változékonyabb időt okozó ciklonokat, területén általában kevés a felhő, és számottevő csapadékról sem érkezett jelentés. Az úgynevezett "hídtól" északabbra már egymást érik az időjárási frontok: a Skandináv-félszigeten az erősen felhős vagy borult égből több helyen kisebb eső, zápor is előfordult.

A Balkán-félszigeten pedig még mindig a mediterrán ciklon okoz néhol jelentős mennyiségű csapadékot. Az elmúlt 24 órában Görögországban esett a legtöbb eső. Általában 10-40 mm közötti csapadékot regisztráltak, de a Jón-tenger déli partjainál néhol a 70 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg.

A Kárpát-medence időjárására kedd estig ez a mediterrán ciklon már egyre kevésbé lesz hatással, csapadékra leginkább a déli és keleti tájainkon számíthatunk.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------


Az ország nagy részén jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, miközben északnyugat felől tovább csökken a felhőzet. Elsősorban a déli megyékben, illetve a keleti határ közelében lehet számítani többnyire gyenge esőre, de máshol sem kizárt gyenge intenzitású csapadék. Az ország délkeleti felén éjszaka is zártabb lesz a felhőzet, a Tiszántúlon és délkeleten nagyobb területen is valószínű eső. Másutt a felhőátvonulások mellett kevésbé felhős időszakok is előfordulnak. Az összefüggő felhősáv és csapadékzónája kedd délelőtt délkelet felé elhagyja az országot.

Napközben a fátyol- és gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés várható, helyenként - főleg az északi tájakon - alakulhat ki gyenge eső, zápor. Az északias szél hétfőn és kedden is főleg a Dunántúlon élénkül meg, a Kisalföldön erős lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, azonban az északi völgyek kevésbé felhős, szélvédett pontjain fagypont alá is hűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 10 és 16 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!