Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.10.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetek felett, illetve attól kissé délnyugatra, valamint a Kelet-európai-síkság fölött is anticiklont figyelhetünk meg, emiatt az érintett területeken jobbára napos, csapadékmentes az idő, rétegfelhőzet a keleti sztyeppen is csak kevés helyen jellemző.

A Skandináv-félsziget felett azonban ciklon örvénylik, amelynek frontjai egyrészt a Kárpát-medencéig, másrészt Dánián át Skóciáig nyúlnak. Emiatt az északi államokban többfelé esik az eső, a legészakabbi tájakon már havas eső, hó is előfordul.

Ezenkívül a Balkán-félsziget felett is sekély ciklonális mezőt találunk, amelynek hatására ott is sok helyen esik az eső, illetve záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kontinens középső területein általában 9 és 15 fok között alakul, érdemben melegebb csak az Ibériai-félszigeten és Görögországban van.

Szerda estig újabb hidegfront vonul át felettünk, néhány fokot gyengül emiatt a nappali felmelegedés mértéke, de jelentős csapadék nem valószínű.


Várható időjárás szerda éjfélig:

--------------------------------


Kedden közepesen vagy erősen felhős égkép mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, helyenként fordulhat elő kisebb eső, zápor. Éjjel előbb jelentősen csökken, majd hajnaltól északnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet, és hajnalban, reggel a Nyugat- és Észak-Dunántúlon már gyenge eső is lehet.

Szerdán átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, de északnyugaton már délelőtt, a Dunántúl többi részén délutánra, míg a Dunától keletre estétől csökken jelentősen a felhőzet. Összességében több helyen is számítani lehet kisebb esőre, záporra, a középső megyékben kisebb a csapadék esélye. Az északi, északnyugati szél napközben a Dunántúlon és a középső megyékben nagy területen megerősödik, szerdán a Dunántúl szélre érzékeny helyein viharos széllökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 2 és 7 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 9 és 15 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz enyhébb az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!