Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.10.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A középpontjával a Skandináv-félsziget nyugati partvonalánál húzódó nagykiterjedésű ciklon és frontrendszere határozza meg jellemzően kontinensünk északi felének időjárását. Így Norvégiától a Benelux-államokon át egészen Spanyolországig borongós, csapadékos idő jellemezte az elmúlt 24 órát. A legtöbb csapadék Norvégia és az Egyesült Királyság déli felében esett, előbbi területen a 40-50 mm-t is meghaladta a napi csapadékösszeg.

Eközben az öreg kontinens középső és déli területein magasnyomás érezteti a hatását. Hajnalban már sok helyütt köd, illetve rétegfelhő képződik, ami napközben helyenként tartósan megmarad, viszont hazánkban és a mediterrán régióban inkább a napsütés került túlsúlyba. Komolyabb csapadékról nem, - a párás, ködös területekről - gyenge szitálásról viszont érkezett jelentés.

A Kárpát-medence időjárását az említett magasnyomás határozza meg, többórás napsütésre és száraz időre számíthatunk, csütörtökön viszont már egy front közeledtével szelesebbre fordul az idő, és csapadékra is van esély.


Várható időjárás csütörtök éjfélig:

-----------------------------------

A túlnyomóan derült időt követően estétől északnyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet, ami még csütörtök délelőtt is szűri a napsütést. Éjszaka a szélvédett tájakon párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik. Csütörtökön a déli órákban a Dunántúlon és középen, délután a Tiszántúlon is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, beborul az ég. Ekkor előbb az északi országrészben, majd másutt is kialakulhat eső, zápor. A déli, délnyugati szél szerdán a Dunántúlon megerősödik, csütörtökön viszont már sokfelé várható viharos erejű szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között valószínű, de a szélvédett északkeleti völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 19 és 24 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!