Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.12.02

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk túlnyomó részének időjárását ciklonok alakítják, mozgalmassá, változékonnyá téve az időjárást: leginkább a Balti-tenger fölött örvénylő alacsonynyomású rendszer a meghatározó, amelynek hosszan elnyúló hullámzó frontrendszere a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger nyugati részéig húzódik, és e frontzóna mentén az Alpoktól délre egy mediterrán ciklon is kialakult. A frontrendszer mentén többnyire zárt a felhőtakaró, és tartósan csapadékos az idő: az Alpok és a Kárpátok térségétől északra síkvidéken is havazik, délebbre az eső esik.

Egy elöregedőben lévő légörvény található Északkelet-Európában, amely havazásokat okoz arrafelé. Említést érdemlő magasnyomást csupán a Balkán-félsziget déli részén figyelhetünk meg. A Kárpát-medence időjárását jelenleg is alakító hullámzó frontrendszer pénteken kelet felé távozik, mögötte pedig hideg, száraz levegő árasztja el a területet.


Várható időjárás péntek éjfélig:

-------------------------------


Hajnalig az ország túlnyomó részén borult lesz az ég, és országszerte várható csapadék, nagy területen kiadós mennyiség gyűlik össze. Zömében esőre számíthatunk, de előbb a hegyekben válthat havazásba a halmazállapot, majd csütörtök késő estétől az északkeleti és kisebb eséllyel a délnyugati tájakon síkvidéken is előfordulhat havas eső, hó.

A hajnali, reggeli órákban északnyugat felől egyre nagyobb területen szűnni kezd a csapadék, gyorsan csökken a felhőzet, és pénteken nagy területen fordul naposra az idő. A frontális csapadékzóna a déli órákra kelet felé elhagyja az országot, mögötte már csak a keleti harmadban, egy összeáramlási zónában alakulhat ki zápor, hózápor. Estére viszont ott is jelentősen csökken a felhőzet.

A délnyugati szél éjjel a Tiszántúlon is fokozatosan északnyugatira fordul, és ekkor már nagyobb területen is megerősödik. Péntek délutántól mérséklődik a légáramlás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 és 6 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!