Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.12.03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Az Azori-szigetek felől magasnyomás húzódik a kontinens belseje felé, hatására az Ibériai-félsziget déli részén 16-20 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az észak-európai térségben kimélyült ciklon tovább haladt Skandinávia felé, ennek köszönhetően az áramlási rendszere markáns, sarkvidéki eredetű légtömeget szállít a kontinens belseje felé.

A ciklon dél felé elnyúló frontrendszere hullámot vetett az Alpok déli térségében, és a Genovai-öbölnél egy újabb mediterrán ciklon alakult ki, amelynek hatására az Adria partjánál számottevő mennyiségű csapadék hullott. Ezekről a területekről általában 30-50 mm csapadékról érkezett jelentés, de Bosznia-Hercegovina egyes részein a 24 órás csapadékösszeg a 60-70 mm-t is elérte. A fent említett hullámzó frontrendszer elhagyja a Kárpát-medencét, átmenetileg szárazabbra fordul időjárásunk.


Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------


Egyre inkább kiderül az ég, de emellett közepesen felhős tájak is előfordulnak. Legtovább a keleti, délkeleti határ közelében maradhat felhős az ég, amelyből jelentéktelen zápor, hózápor előfordulhat. Péntek estére az ország legnagyobb részén kiderül az ég, majd az éjszaka második felében északnyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. Helyenként kialakulhat köd, zúzmarás köd, amelyek szombat délelőtt megszűnnek.

Szombaton a nap nagy részében fátyolfelhős-napos időre számíthatunk, az északi megyékben lehetnek felhősebb tájak is. Határozott felhőzet növekedésre délutántól készülhetünk. Estére már mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég, akkortól északnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik. A nagy területen elénk, néhol erős északi, északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. A legtöbb helyen péntek este és szombaton is mérsékelt marad a légmozgás, de északnyugaton hajnaltájt feltámad az immár déli szél, amely szombaton tovább erősödik.


A legalacsonyabb hőmérséklet általában -2 és -8 fok között alakul, azonban a fagyzugokban ettől hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0 és +5 fok között várható, a déli megyékben a magasabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!