Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Középpontjával a Baltikum felett örvénylő ciklon hidegfrontja mögött a kontinens belső területei fölé hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg áramlik. A front mentén intenzív hózáporok alakultak ki, amelyeket nem egy helyen villámlás és mennydörgés is kísért.

A Brit-szigetek felett továbbra is egy anticiklon helyezkedik el, melynek jóvoltából Nyugat-Európában a napos, száraz területek vannak túlsúlyban. A magasnyomású, valamint az alacsony nyomású légköri képződmények közös áramlási rendszerében változó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medencébe, az éjszaka során főleg a nyugati területeken többfelé várható majd havazás. Emellett pedig szeles marad az idő.


Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------


Felhőátvonulások várhatók, este még csak néhol alakulhat ki hózápor. Éjszaka átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és egy érkező csapadékzóna hatására a Dunántúlon és a Duna mentén havazás kezdődik, de másutt is kialakulhat néhol hószállingózás, gyenge havazás.

Reggel észak felől csökken a felhőzet, napközben felhőátvonulásokra számíthatunk, azonban az Alpokalján csak délután várható felhőzet-csökkenés. Eközben az északkeleti, keleti megyék fölé vastagabb felhőtömbök érkezhetnek. A csapadék súlypontja délelőtt a déli országrészre korlátozódik, miközben észak felől egyre nagyobb területen megszűnik. Délután az Alpokalján és az északkeleti határnál még előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. A légmozgás éjszaka veszít erejéből, azonban holnap napközben ismét sokfelé lesz erős az északi, északnyugati szél, amely a Dunántúl magasabban fekvő helyein, valamint az északkeleti határnál hordhatja a havat.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és 0 fok között alakul, de a kevésbé szeles, hóval borított északkeleti határnál ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire -1 és +5 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!