Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.22

Az Országos Meteorológai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetek térségében anticiklon terül el, amely Franciaország és a Földközi-tenger nyugati felének időjárására is hatással van. Ennek hatására ezeken a területeken általában kevés felhő van az égen, az óceánhoz közeli tájakon lehet több felhő, illetve a szárazföld belsőbb részein ködfoltok képződnek. Csapadék csak elvétve fordul elő. Európa más részein ugyanakkor változékonyabb az időjárás. A Kelet-európai-síkság felett nagykiterjedésű ciklon örvénylik, amely miatt arrafelé nagy területen havazik, illetve a hózáporok fordulnak elő. A fronthoz kapcsolódó hullámzó hidegfront a Fekete-tengeren át a Balkán-félszigetig húzódik, ami mentén szintén sokfelé esik a hó, a görög tengerparton az eső. A Norvég-tengertől Németországig melegfront húzódik, amely mentén szintén sok a felhő, és több helyről érkezik csapadék. A keleti, hideg oldalán, illetve a hegyekben a hó, a nyugati, meleg felén az eső a jellemző csapadéktípus. Ez a melegfronti felhőzet és csapadékzóna vasárnap estig a Kárpát-medencét is eléri, elsősorban a nyugati tájakon okoz havazást, havas esőt, míg keleten a fent említett ciklon hátoldali áramlásrendszerében kisebb hózáporok alakulnak ki.Várható időjárás vasárnap éjfélig:

----------------------------------


A Tiszántúl fölé vastagabb felhőtömbök érkeznek, amelyekből többfelé előfordulhat hózápor. A Dunántúlon egyre kevesebb helyen lesz jellemző a csapadék és fokozatosan kitisztul az idő. Éjjel a Dunántúl nagyobb részén, illetve az északkeleti megyékben beborul az ég, máshol többnyire derült idő várható. A felhős részeken hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat. Vasárnap a Tisza vonalától nyugatra erősen felhős vagy borult idő várható, csak a délutáni óráktól csökken majd a felhőzet. A nyugati határ mentén vegyes halmazállapotú csapadék, míg a Nyugat-Dunántúl többi részén havazás valószínű, amely várhatóan egész nap kitart majd. A Tiszántúlon változóan felhős idő lesz a jellemző, egy-egy hózápor kialakulhat, majd estére kiderül az ég. Az erős északi, északnyugati szél estétől mérséklődik, vasárnap elsősorban északkeleten támadhat fel ismét. Ott helyenként hófúvás is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -3 fok között alakul, de a szélcsendes, hóval borított, fagyzugos tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +4 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!