Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.23

Az Országos Meteorológai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk középső és nyugati részén továbbra is egy hatalmas magasnyomású képződmény terül el, amely még a Földközi-tenger időjárására is hatással van. Ezeken a területeken általában kevés a felhő, a szárazföld belsőbb részein azonban ködfoltok képződnek. Számottevő csapadékról nem érkezett jelentés.

Változékonyabb az időjárás kontinensünk keleti felében. A Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik, arrafelé kiterjedt havazás, illetve hózáporok fordulnak elő. A Fekete-tenger térségében hullámzó frontrendszer húzódik, amely mentén többfelé havazik. Északabbra, Finnországtól-Észtországig melegfront húzódik, területén szintén sok a felhő, és több helyen havazik is.

A Kárpát-medence az említett anticiklon peremén és a keletebbre lévő gyengülő ciklon közös áramlási rendszerében helyezkedik el, kezdetben még több lehet a felhő de hétfőn már jórészt derült idő lesz a jellemző.


Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------

Vasárnap nyugaton többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de a Kelet-Dunántúlon lassacskán csökken a felhőzet. Nyugat-Dunántúlon a havazás mellett, néhol átmeneti havas eső sem kizárt. Keleten estig közepesen felhős idő lesz a jellemző, helyenként hózáporokkal, majd kiderül az ég. Éjjel az ország nagy részén derült lesz az idő, csak a Nyugat-Dunántúlon maradhat felhős az ég, hétfő reggelig fokozatosan megszűnik a havazás.

Hétfőn jobbára derült ég, és többórás napsütés várható számottevő csapadék nélkül. A nyugati határ közelében lehetnek erősen felhős vagy borult területek, de délután ott is kiderül az ég, és megszűnik a csapadék. Az északi, északnyugati szél vasárnap főként a Tiszántúlon lesz erős, néhol viharos. Az északkeleti határ környékén és a Dunántúli-középhegységben hófúvás is lehet. Az északkeletire forduló szél hétfőn mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok közé süllyed, de a derült, hóval fedett tájakon -11, -17 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfő délután 0 fok körül alakul, de az északkeli határnál -2, -4 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!