Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.26

Az Országos Meteorológai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk nyugati része felett egy anticiklon helyezkedik el, ezért arrafelé alapvetően nyugodt, csapadékmentes az idő, viszont nagy területen köd képződik, amely sok helyen napközben is megmarad.

Közben Észak-Európa partjait folyamatosan frontok érintik, melyekből vegyes halmazállapotú csapadék hullik, a napi csapadékösszeg arrafelé sok helyen meghaladja a 20 mm-t, egyes helyeken a 30 mm-t is.

A Kelet-európai síkság felett okklúziós front okoz csapadékos időt, ebből a frontból elsősorban hó hullik.

Az Elpis nevű mediterrán ciklon Görögország térségét fokozatosan elhagyja, mögötte északnyugati széllel már enyhébb légtömegek áramlanak arrafelé, a csapadékhajlam is egyre inkább csökken.

A csúcshőmérsékletek Délnyugat-Európában a legmagasabbak, néhol 16 fokig melegedett a levegő, ezzel szemben Kelet-Európában a legtöbb helyen fagypont alatt maradnak a maximumok.

A Kárpát-medence az anticiklon peremén helyezkedik el, felhős az idő, csütörtökön este pedig egy hidegfront érkezik, vegyes halmazállapotú csapadékkal.


Várható időjárás csütörtök éjfélig:

-----------------------------------


A Duna-Tisza közének északi részén szakadozott lesz a felhőzet, míg másutt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az északkeleti, keleti megyékben időszakosan hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat.

Éjszaka közepesen felhős idő várható, főként az északkeleti megyékben, de néhol a délnyugati országrészben is zúzmarás köd képződhet.

Csütörtökön is sok lesz felettünk a felhő, néhány órás szűrt napsütés valószínű, viszont keleten borult maradhat az idő. Csütörtökön estétől csapadékzóna érkezik, elsősorban az északi országrészben lehet vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Keleten mérsékelt marad a légmozgás, másutt az északnyugati szelet élénk, néhol esetleg erős lökések kísérik. Csütörtökön a Duna-Tisza közén erősödik meg a nyugati, délnyugati szél, estétől pedig az Észak-Dunántúlon lehet erős északnyugati széllökésekre számítani.


A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalban általában -4 és +1 fok között valószínű, de a szélcsendes, havas, esetleg ködös tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 2 és 7 fok között alakul, de az északkeleti határ mentén hidegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!