Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.05.13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk északi tájain ciklonok, illetve frontok haladnak nyugat-kelet irányba, és okoznak változékony időjárást. Számottevőbb, kiterjedtebb csapadékot elsősorban az Oroszország nyugati része fölött örvénylő ciklon hidegfrontja okoz, amely Ukrajnán keresztül egészen Franciaországig elnyúlik, de kisebb eső, záporeső máshol is, sőt Izlandon, valamint Skandinávia magasabban fekvő részein hózápor is előfordul.

Ezzel szemben Európa délnyugati, déli felén anticiklon hatására alapvetően napos, száraz az idő, Görögország térségében azonban egy hidegörvény miatt erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Az említett hidegfront előterében meleg az idő, a csúcsértékek több helyen a 30 fokot is meghaladják. A Kárpát-medence fölött átvonul az említett hullámzó hidegfront, amely pénteken záporokat, zivatarokat is okozhat, ám szombatra már szárazabbra, nyugodtabbra fordul az idő.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------


A szakadozott frontális felhőzet napközben tovább halad dél, délkelet felé, emellett főleg az Alföldön erőteljes lesz a felhőképződés. A front mentén, illetve annak előterében előfordulhat zápor, zivatar, délkeleten hevesebb zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. Az esti órákban lecseng a csapadék. Éjszaka a délnyugati határvidék fölé újabb felhők sodródhatnak, amelyekből hajnalban, reggel zápor, esetleg zivatar sem zárható ki.

Szombaton általában sok napsütésben lesz részünk, amelyet a Tiszántúlon gomolyfelhők zavarhatnak, illetve délnyugaton is lehet némi maradványfelhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, északi szelet élénk, pénteken időnként erős lökések kísérik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 12 és 16 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken pár fokkal hűvösebb lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 28 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!