Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.05.26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk felett két hosszan elnyúló hullámzó frontvonalat figyelhetünk meg.

A frontok mentén többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, és átvonulásukat követően Európa északnyugati felére már jóval hűvösebb levegő áramlott, így ott megszűnt a hőség.

A meleg a Balkán-félszigetre szorult vissza, ott még derült, napos az idő, és 29, 34 fok közöttiek a csúcsértékek. Érdekesség, hogy a keletebbre lévő frontzóna előtt a meleg levegő egészen északra is eljutott, így például Lappföldön is 20, 22 fok között alakultak még szerdán a maximumok.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé még döntően száraz és meleg levegő áramlik, a péntekről szombatra virradó éjszaka érkező hidegfront előtt azonban péntek este a Dunántúlon már záporok, zivatarok is kialakulhatnak.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


Csütörtökön napos, száraz idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, az éjszaka második felében azonban nyugat felől erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és hajnalban a Nyugat-Dunántúlon néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. Pénteken közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel. Délutánig csak a Dunántúlon lehet elvétve zápor, majd késő délutántól, kora estétől az Alpokalján és a Délnyugat-Dunántúlon már elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, sőt késő este a szlovén, horvát határ közelében egy-egy heves zivatarra is van esély. Emellett késő este az északi határ mentén helyenként már gyenge eső is lehet.

Csütörtökön az északnyugati szelet az ország északkeleti harmadán, míg pénteken a nyugati szelet az ország északkeleti felén kísérhetik erős, néhol viharos széllökések, a délnyugati megyékben ugyanakkor - a pénteki zivatarok környezetét leszámítva - mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 12 és 17 fok között alakul, a derült, hidegre érzékeny északi, északkeleti tájakon azonban több fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 31 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!