Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.05.28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetek felett anticiklon helyezkedik el, amelynek területén többnyire derült, száraz idő a jellemző.

Ugyancsak sokat süt a nap a mediterrán térségben, csak a Földközi-tenger középső medencéjében van egy elöregedő ciklon, amely ott záport, zivatart is okoz, illetve a Balkán-félsziget hegyeiben is kipattannak itt-ott zivatarok.

Ezzel szemben Európa északi és keleti részének időjárását többközéppontú ciklonrendszer határozza meg. Arrafelé jobbára erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő eső, záporeső, egy-egy helyen zivatar is. Az egyik ciklonközéppontból a Kelet-európai-síkságtól a Kárpát-medencén át az Alpokig hullámzó front húzódik, amelynek mentén szintén sok a felhő, és több helyen esik, a front előtt zivatarok is kialakulnak.

Vasárnap estig a Kárpát-medence térségében folytatódik a változékony idő, főleg a tartósabban csapadékos részeken jóval az átlag alatt várható a hőmérséklet.


Várható időjárás vasárnap éjfélig:

----------------------------------


Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, az északi, északkeleti megyékben várható kevesebb felhő, ott akár gyengén felhős, napos területek is lehetnek. Az ország déli felén többfelé előfordul eső, záporeső, másutt nem valószínű csapadék.

Vasárnap erősen felhős, illetve borult idő lesz a jellemző, de helyenként rövidebb napos periódusok is lehetnek, nagyobb eséllyel délkeleten. Több helyen elered az eső, záporeső, ugyanakkor maradhatnak száraz területek is. Az északnyugati, vasárnap az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül, néhol időnként megerősödhet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél kissé hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 15 és 23 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!