Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.06.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Száraz és viszonylag nyugodt idő a mediterrán térségben és a Kelet-európai-síkságon van.

Európa nagy részének időjárását ezzel szemben ciklonok teszik változékonnyá. Egy markáns légörvény található az Atlanti-óceán felett, amely a szárazföldön csak a Brit-szigetek időjárására van hatással, de sekély ciklonok helyezkednek el a Skandináv-félsziget, az Északi-tenger és a Közép-Európa felett is.

A legtöbb csapadék a hegyvidéki területeken, valamint a Benelux-államokban hull, ezeket főként záporok, zivatarok produkálják, néhol felhőszakadás is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a általában 18 és 28 fok között alakul, az óceánhoz közeli tájakon és északon van ennél hidegebb, a norvég tengerparton 10 fok alatt marad.

Ugyanakkor Kelet-Európában szigetszerűen, a Földközi-tenger környékén nagy területen mérnek 30 fok feletti értékeket, Dél-Spanyolországban 35, 38 fok is előfordul.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


A Dunántúlon számíthatunk több felhőre, amelyek ott helyenként borongós időt is okozhatnak, keletebbre viszont gomolyfelhős idő valószínű többórás napsütéssel. Többfelé, illetve több alkalommal alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Pénteken az ország középső harmadán több helyen, másutt elszórtan lehetnek záporok, zivatarok. A hevesebb gócokban felhőszakadás is előfordulhat. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, néhol viharossá fokozódik, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 23, 30 fok között valószínű, de a Tiszántúlon 31, 33, a Nyugat-Dunántúlon 21, 22 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!