Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.06.22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Továbbra is egy frontrendszer szeli ketté kontinensünket, ami Spanyolországtól egészen Oroszországig húzódik. A frontok mentén felhős idő a jellemző, záporok, zivatarok, illetve eső is kialakul.

A mediterrán térségben tombol a nyár, szinte mindenütt 30 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, ezzel szemben Észak-Németországban, Lengyelországban viszonylag hűvös az idő.

Észak-Európában is ciklonok teszik változékonnyá az időt.

A Kárpát-medence időjárását az említett frontrendszer mentén kialakult peremhullám alakítja csütörtök estig, emiatt az éjszakai órákban nyugaton, délnyugaton többfelé várható zápor, zivatar, majd eső.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------


A magasszintű felhőzet kelet felé terjeszkedik, a Dunántúlon alacsonyabb szinteken is elkezd megnövekedni a felhőtakaró, majd késő délutántól, estétől nyugat felől egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Éjszaka mindenütt megnövekszik a felhőzet, az ország nyugati, délnyugati, majd déli felén sokfelé várható eső, zápor, zivatar. A zivatarokat legjellemzőbben felhőszakadás kíséri, de jégeső is előfordulhat. A délnyugati régióban lokálisan jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Csütörtökön a délelőtti órákban a vastagabb felhők zöme levonul, amiből még elszórtan számíthatunk csapadékra, délután viszont napos idő várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A gomolyok főleg az északkeleti, keleti tájakon időszakosan össze is állhatnak, de a csapadékhajlam már jelentősen csökken.

Szerdán jobbára mérsékelt marad a légmozgás, csütörtökön elsősorban a Dunától keletre erősödhet meg az északi, északkeleti szél. Zivatarok mentén átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul. A felhősebb tájakon lesz enyhébb a hajnal, a hidegre érzékeny völgyekben ennél jóval hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 31 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!