Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.08.05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Az időjárási helyzet Európában:

-------------------------------


A Brit-szigetek fölé egyre inkább anticiklon nyúlik be az Atlanti-óceán felől. Ennek megfelelően ott alapvetően nyugodt az idő, a hőmérséklet viszont nagy területen 20 fok alatt alakul.

Európa déli részén is anticiklon található, melynek hatására jobbára eseménytelen, napos az időjárás. A hőmérséklet általában 35 fok felett tetőzik, de a spanyolországi Xátiva-ban 41 fokot is mértek.

A Kelet-európai-síkság felett is egy magasnyomású képződmény helyezkedik el, keleti, délkeleti széllel meleg levegő áramlik a térségbe.

A Skandináv-félszigettől a Vizcayai-öbölig egy hosszan elnyúló, hullámzó front hatására felhős, csapadékos az idő, lokálisan nagy csapadékösszegekről is érkezett jelentés.

A Kárpát-medence jelenleg még ennek a frontnak az előoldalán helyezkedik el, szombaton a front hullámot vet felettünk, így az Alföldön még kánikula várható és csapadék is csak kevés helyen várható.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------


Pénteken délután és éjszaka is derült, száraz idő várható, ugyanakkor az éjszaka második felében az északnyugati határ mentén már lehetnek felhős területek. Szombaton sok napsütés várható, emellett pedig intenzív gomolyfelhő-képződésre számíthatunk.

Az északnyugati megyékben átmenetileg lehetnek felhősebb területek. Szombaton az Északi-középhegységben helyenként kialakulhat zápor, zivatar, illetve a nyugati határ menetén lehet egy-egy zápor.

Pénteken az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a délies szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Az éjszaka második felében az északnyugatira forduló szelet Sopron térségében kísérhetik erős lökések. Szombaton a Dunántúlon az északnyugati, míg a Dunától keletre az északkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken ennél hűvösebb, az északnyugati határ mentén enyhébb lesz a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 33 és 39 fok között alakul, de az északnyugati megyékben ennél több fokkal hűvösebb is lehet az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!