Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.08.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Az időjárási helyzet Európában:

-------------------------------

A Baltikum térségében anticiklon terül el, amely Európa nagyobb részén száraz, az ilyenkor szokásosnál kissé hűvösebb időjárást okoz. A magasnyomású légköri képződményt északi, illetve keleti irányból frontok veszik körbe, így Észak-Európában, illetve a Kelet-európai-síkságtól keletebbre eső tájakon záporok, zivatarok teszik változékonnyá az időjárást. Az anticiklon keleti peremén mindeközben egy magassági hidegcsepp hatására gomolyfelhők képződnek, amelyekből szintén kialakulnak záporok, zivatarok. A Földközi-tenger térségét meleg, nedves levegő tölti ki, így a magasra törő gomolyfelhőkből arrafelé is előfordulnak intenzívebb cellák.

A Kárpát-medence időjárását péntek estig az említett magassági hidegörvény alakítja, emiatt helyenként ismét megnyílik az esély csapadék kialakulására.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------

A sok napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre, illetve időnként megnövekvő fátyolfelhőzetre számíthatunk. Éjszakára a Dunántúl kivételével átmenetileg csökken a felhőzet. Az ország nagyobb részén nem várható csapadék, de csütörtökön napközben nagyobb eséllyel az Északi-középhegység, továbbá az Észak-Alföld környezetében, kora este a főváros tágabb térségében, később pedig már főként az Észak-Dunántúlon alakulhat ki - nem túl nagy számban - zápor, zivatar.

Pénteken elsősorban a nyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szelet napközben élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében szélerősödés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 17 fok között várható, de az északi völgyekben hűvösebb, a vízpartokon, belvárosi részeken enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet péntek délután általában 27 és 32 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon pár fokkal hűvösebb lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!