Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.08.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Az időjárási helyzet Európában:

-------------------------------

A kontinens nagyobb részének időjárását anticiklonális, illetve helyi hatások alakítják így döntően napos, csapadékmentes az idő. Közép-Európa felett egy magassági hidegörvény hatására záporok, zivatarok alakulnak ki, de érdemi csapadékot csak kevés helyről jelentettek. Ugyanakkor Észak-Európa felett hullámzó frontot figyelhetünk meg, amelynek mentén elsősorban a norvég partvidéken esik többfelé az eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet itt is a legalacsonyabb, mindössze 12, 13 fok körüli, másutt általában az évszaknak megfelelőek a maximumok. Kivételt Franciaország jelent, ahol többfelé mérnek 35, 40 fok közötti maximumokat.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását az említett magassági hidegörvény alakítja.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett még többórás napsütés várható, legfeljebb nyugaton lehet elvétve zápor, esetleg zivatar. Éjszaka egyre több magasszintű felhő érkezik fölénk, emellett elsősorban délnyugaton meg is vastagszik a felhőzet, és ott hajnaltól záporra, zivatarra is van esély.

Szombaton délnyugaton és az északi megyékben közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, ott kevesebb, míg másutt a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Főként az északi megyékben és a délnyugati határ mentén valószínű helyenként zápor, zivatar, délnyugaton esetleg eső is, másutt kicsi a csapadék esélye. Az északi szél megélénkül, kevés helyen meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között várható, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél pár fokkal hűvösebb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 28 és 32 fok között alakul, de a felhős délnyugati és északi határ mentén ennél több fokkal hűvösebb idő valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!