Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.08.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Szárazföldünk középső és keleti országaiban jobbára a leszálló, szárító légmozgások uralkodnak, így nagyrészt napos, száraz az idő, a hőmérséklet nagy területen 30 fok fölött alakul. Csupán a Kelet-európai-síkság déli részén található gyenge légörvény okoz kissé nagyobb számban záporokat, zivatarokat.

Ugyanakkor Nyugat-Európába markáns hidegfront hozott jelentős lehűlést heves zivatarok kíséretében. A front az Alpokot elérve hullámot vet, és jelentősen lelassulva ugyan, de a Kárpát-medencét is eléri pénteken. Hatására ekkor az ország nyugati felében heves záporok, zivatarok alakulhatnak ki - miközben az Alföldön 40 fok körül tetőzik a forróság.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------


Csütörtök délután és az éjszaka az ország nagyobb részén többnyire derült vagy gyengén felhős, száraz idő várható, de a Nyugat-Dunántúl fölött már több lehet a felhő, és nem kizárt egy-egy zápor, zivatar.

Pénteken nyugat felől egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik fölénk, és előbb a nyugati, majd a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Keletebbre ugyanakkor több napsütés valószínű, és kicsi a csapadék kialakulási esélye. Csütörtök délután a délnyugati, déli szelet a Dunántúlon, pénteken a délkeleti, majd a nyugat felől nyugatira, északnyugatira forduló szelet már nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések. Zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak!


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható, csupán a szélvédett, hidegre érzékeny helyeken lehet ennél hűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken jobbára 34 és 40 fok között valószínű, de elsősorban a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!