Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:





Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk időjárását ciklonok és frontjaik teszik változatossá.

Észak-Európa felett, Balti-tengeri középponttal egy ciklon, és annak okklúziós frontja helyezkedik el. A front mentén átlagban 10 mm feletti csapadék hull. Közép-Európa felett is egy légörvény található, ezért ezen a területen is felhős, csapadékos az idő. A ciklon melegszektorában záporok, zivatarok alakulnak ki, melyek lokálisan jelentős csapadékot okoznak, illetve délnyugati széllel - főleg Dél-Franciaországba, valamint Olaszországba - szubtrópusi eredetű meleg légtömeg áramlik, ezért itt nagy területen 30 fok felett alakul a csúcshőmérséklet.

Ezzel szemben a Brit-szigetek, valamint a Germán-Lengyel-alföld ennek a ciklonnak a hátoldalán található, néhol csupán 11, 12 fok körüli maximum-hőmérsékletről érkezett jelentés.

A Kárpát-medence a ciklon melegszektorában helyezkedik el, a labilis levegőben többfelé és több hullámban alakulhatnak ki záporok, zivatarok, majd éjszaka hidegfront érkezik, némileg stabilizálódik a légkör.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


Csütörtökön alapvetően erősen vagy közepesen felhős lesz az ég. Nyugat felől több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is. Éjszaka átmenetileg csökken a felhőzet, de helyenként lesznek erősen felhős területek is, a csapadéktevékenység egyre inkább délen, délnyugaton lesz jellemző.

Pénteken nyugat, délnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, többórás napsütés az északi és a keleti megyékben valószínű. Nagyobb eséllyel a délnyugati megyékben fordulhat elő eső, zápor, míg északkelet felé haladva csökken a csapadék esélye.

Csütörtökön délnyugati szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik, emellett zivatarokban is előfordulhatnak viharos lökések. Pénteken az északnyugatira forduló szelet már csak élénk lökések kísérhetik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 25 fok között alakul, a tartósan felhős nyugati tájakon lesz hűvösebb, míg északkeleten a legmelegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!