Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.23

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------



Kontinensünk középső részei felett anticiklon található, így itt jórészt napos, csapadékmentes, az átlagosnál azonban néhány fokkal hűvösebb az idő. Eközben Norvégia partjai mentén, az Északi-tenger és Dél-Anglia felett hullámzó frontot, míg a Kelet-európai-síkság déli részén többközéppontú ciklont figyelhetünk meg, így ezekben a térségekben felhős, csapadékos az időjárás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában a sok éves átlag közelében vagy kevéssel az alatt alakul, nyarat idéző csúcsértékeket már csak az Ibériai-félszigeten és a Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigeteken mérnek.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását előbb az említett magasnyomás, majd egyre inkább a nyugat-európai ciklon előoldalán érkező, pár fokkal melegebb levegő alakítja.



Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------


A többórás napsütés mellett péntek délután gomoly- és fátyolfelhőkre számíthatunk, és az északkeleti, keleti megyékben néhol zápor is kialakulhat. Éjjel átmenetileg kiderül az ég, majd hajnaltól nyugat felől fátyolfelhőzet érkezik.

Szombaton a többórás napsütés mellett egyre több és vastagabb magasszintű felhőzet lesz felettünk, emellett gomolyfelhők is képződnek. Délután már lesznek erősebben felhős tájak is, főként a Dunántúlon. Csapadék nem várható.

A déli, délnyugati szél szombaton a keleti megyék kivételével megélénkül, Zala megyében és környékén olykor meg is erősödik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között valószínű, több helyen lehet talajmenti fagy, sőt a hidegre hajlamos helyeken gyenge légköri fagy is valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17 és 23 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!