Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk legnagyobb részének időjárását ciklonok teszik változékonnyá, szárazabb idő Nyugat-Franciaországban és az Ibériai-félsziget nyugati felén van, ahova az óceán felől anticiklon nyúlik be.

Ezzel szemben Izland térségében egy alacsonynyomású légörvény található, amelynek hidegfrontja Norvégiától az Északi-tengeren át a Brit-szigetek húzódik. A front mentén erősen felhős vagy borult idő van, és sokfelé esik az eső, a Skandináv-hegység magasabban fekvő részein havazik.

Ugyancsak ciklon található a Kelet-európai-síkság felett, ott is sokfelé fordul elő csapadék.

A Földközi-tenger középső és nyugati részén, a Kárpát-medence tágabb környezetében fejlődőben lévő, hullámzó frontrendszer húzódik, amely mentén szintén csapadékos az időjárás. Az eső, zápor mentén elsősorban a frontzóna előtt, nagyobb számban a déli területeken zivatarok is kipattannak, amelyek helyenként felhőszakadással járnak együtt. Ma estig a Kárpát-medence időjárását ez a hullámzó frontálzóna alakítja, kedden viszont hidegfront éri el térségünket.



Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

--------------------------------------------------


Hétfő délután északnyugat felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet. A Kisalföldön kevesebb felhő, keleten estig erősen felhős vagy borult idő valószínű. Estétől a derült tájakon nagy területen sűrű köd, illetve rétegfelhőzet képződik, majd hajnalban a Dunántúlon erősen megnövekszik a felhőzet. Az ország nagy részén csapadék nem várható, azonban a déli megyék fölé záporok, zivatarok sodródhatnak.

Kedd délelőtt a köd, illetve rétegfelhőzet nagyrészt feloszlik, alapvetően erősen felhős idő várható időszakos szakadozásokkal, vékonyodásokkal. Délelőtt kisebb záporok helyenként kialakulhatnak, de a csapadék nagy része a déli óráktól nyugat felől érkezik, és többfelé előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar. A nyugatias szél a Dunántúlon és az Alföldön többször megélénkül, olykor megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 14 fok között valószínű, azonban az északi völgyekben ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 16 és 21 fok között várható, de a Kisalföldön ennél hűvösebb lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!