Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A kontinens döntő részén nagykiterjedésű ciklonális mező okoz kifejezetten változékony időjárást. Több helyen hullott jelentősebb mennyiségű csapadék.

Nyugodt idő az Ibériai-félszigeten, a Baltikumban és a Kelet-európai-síkság északi részein van, arrafelé anticiklonális hatások érvényesülnek.

A ciklonális mező hullámzó frontrendszere északnyugat-délkeleti irányban szeli ketté Európát, az északi, északnyugati területeken jellemzően 15, ezzel szemben a Mediterráneum nagy részén 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Az említett frontrendszer a Kárpát-medence időjárását is meghatározza, többfelé várható csapadék a következő 36 órában, és a hőmérséklet-különbség is nagy lesz az ország északnyugati és délkeleti részei között.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------


A keleti országrészben is megnövekszik a felhőzet, este a legtöbb helyen beborul az ég, és nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, hajnaltól beágyazott zivatarok is lehetnek.

Csütörtökön egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati részein, illetve az Északi-középhegység tágabb térségében tartósan borult területek is maradhatnak. Több napsütés a déli, délkeleti országrészben lehet. Késő estétől délnyugat felől újra vastagszik, záródik a felhőzet. A kiterjedt csapadékzóna a déli órákban északkelet felé elhagyja az országot, majd délután nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti felén záporos, zivataros csapadékgócok alakulnak ki.

Szerdán a déli, csütörtökön napközben a délnyugati, nyugati, az Észak-Dunántúlon az északi irányú szél sokfelé lesz élénk. Erős, esetleg viharos lökések szerdán az Észak-Dunántúlon, csütörtökön zivatarok környezetében lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön hazánk északnyugati felén 12, 17, délkeleti felén 18, 25 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!