Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.11.30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az Északkelet-Európa fölötti középponttal található hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény a kontinens egyre nagyobb területén válik meghatározóvá, emiatt az Altlanti-óceán felől érkező frontok már csak jelentősen gyengülve, szétesőben érik el a nyugati partvidéket. Az anticiklon nyugati peremén azonban magassági hidegörvények hatására több helyen fordul elő általában kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék a Skandináv-félszigeten, valamint a Germán-Lengyel-alföldön.

Középpontjával a Jón-tenger fölött mediterrán ciklon örvénylik, emiatt elsősorban a Földközi-tenger térségében, valamint a Balkán-félszigeten többfelé esik az eső, sőt elsősorban Görögországban felhőszakadással kísért zivatarok is kipattantak. Ennek a ciklonnak a terebélyes felhőzete a Kárpát-medence nagyobb részét is beborítja, de csütörtökön átmenetileg a térség délnyugati része fölé szorulhat vissza.


Várható időjárás csütörtök éjfélig:

-----------------------------------

Szereda délután az ország nagy részén jobbára borult idő várható, az északkeleti megyéket leszámítva több helyen fordulhat elő gyenge eső, az Alpokalján havas eső, a magasabb hegyekben (főleg a Soproni- és a Kőszegi-hegységben) gyenge havazás is lehet. Estétől északkelet felől szárazabb levegő érkezik, a zárt felhőzet fokozatosan délnyugat felé szorul vissza, miközben a csapadékhajlam is csökken.

Csütörtök délelőtt egyre többfelé süthet ki a nap, majd a nap második felében ismét terjeszkedni kezd a felhőzet északkelet, észak felé. Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, azonban a kevésbé szeles, hidegre érzékeny északkeleti vidékeken ennél alacsonyabb értékek is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 2 és 9 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!