Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.12.04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Napok óta egy nagykiterjedésű anticiklon található Északkelet-Európa felett, ennek nyugati peremén délies áramlással észak felé vonul több hullámban változó vastagságú felhőzet, amelyből a Baltikumban, a Skandináv-félsziget nagy részén havazik. A kevésbé felhős, havas tájakon éjjel helyenként -20 fok alá hűl a levegő.

Eközben Délnyugat-Európa felett több középponttal rendelkező ciklonrendszer található, így arrafelé változékony az időjárás, több helyen fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is. Olaszországban és a Dinári-hegységben helyenként kiadós mennyiségű csapadék hullott.

A Kárpát-medence továbbra is a délnyugati ciklonrendszer előoldalán található, emiatt több hullámban érkezik enyhe, nedves levegő térségünk fölé. A hullámot vető frontrendszer hétfő estére már megközelíti északnyugati határunkat.


Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------

Délnyugat felől mindenütt megvastagszik a felhőzet, emiatt az ország nagyobb részén éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, köd csak helyenként képződik. Hétfőn is marad a többnyire felhős idő, de a Dunántúl déli és keleti tájain, valamint az Alföld déli és nyugati részein akár több órára is kisüthet a nap.

Vasárnap előbb a Dunántúlon, majd este a középső tájakon, éjszaka és hétfő napközben pedig az északkeleti, keleti megyékben valószínű időszakos eső, záporeső. Késő délutántól, kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható. A délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és a középső megyékben többször élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 4 és 8 fok között valószínű, de a tartósan napos tájakon akár 9 és 12 fok közé is melegedhet a levegő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!