Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.01.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Továbbra is ciklonok alakítják Európa legnagyobb részének időjárását, jelentős csapadék esett az elmúlt 24 órában Baszkföldön és Délnyugat-Franciaországban, Olaszország egyes részein, az Adriai-tenger mentén és a Kárpát-medencében.

Anticiklonális hatások csak a Kelet-európai-síkságon érvényesülnek.

Északnyugat-, Nyugat-Európa fölé erős, olykor viharos északnyugati, északi széllel több fokkal hidegebb levegő áramlott, így Nagy-Britanniában és az Alpoktól északra döntően 5 fok alatt maradnak a csúcsértékek.

A mediterrán térségben 14, 20 fokos maximumok jellemzőek, de Valencia környékén 21, 23 fokot is mértek.

Csütörtök estig a Kárpát-medence fölött ciklon örvénylik, így újabb hullámban érkezhet csapadék. A ciklon hátoldalán északi áramlással pedig hazánk fölé is hidegebb levegő áramlik, így az esőt csütörtökön mind több helyen válthatja havas eső, hó.


Várható időjárás csütörtök éjfélig:

-----------------------------------


Szerdán délnyugat felől ismét beborul az ég, és egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, majd az éjszaka második felében északnyugat, nyugat felől a Dunántúlon egyre több helyen válthat a halmazállapot havas esőre, hóra.

Csütörtökön borult lesz az ég, csak a Tiszántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Sok helyen várható csapadék, amely a Dunántúlon, a Duna mentén és az Északi-középhegységben egyre inkább havazás, havas eső, az Alföld legnagyobb részén döntően eső lehet. A hegyvidéki területek mellett - ahol akár vastagabb hóréteg is kialakulhat - síkvidéken a Dunakanyar-Zala/Somogy megye sávban van esély néhány cm-es olvadozó hóréteg kialakulására. A délkeleti megyékben egy-egy zivatar is lehet. Késő délutánra szűnni kezd a csapadék, este már csak kevés helyen eshet.

Hajnaltól a Dunántúlon az északi, míg csütörtök napközben az Alföldön a délnyugati szelet kísérik erős széllökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 1 és 5, az Alföldön többnyire 5 és 10 fok között valószínű, de a keleti határ mentén 11, 12 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!