Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.03.15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Egy markáns frontálzóna szeli ketté, amelynek déli ágán egy mediterrán ciklon is képződött. A frontzóna mentén felhős, csapadékos az időjárás, északon havazás, míg délebbre eső a jellemző, ez alól kitételt képeznek az Északi-Kárpátok magasabb vonulatai, ott ugyanis havazás a jellemző. A Brit-szigeteket egy, az Atlanti-óceánon örvénylő ciklon melegfrontja érte el, így ott is egyre többfelé fordul elő csapadék. Délnyugaton magasnyomás a meghatározó, így azokon a részeken viszonylag eseménytelen az idő. A Kárpát-medencét a már említett frontálzóna elhagyja a következő órákban, csütörtökön már egyre inkább a délnyugati magasnyomás alakítja az időjárást.Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

------------------------------------------------------

Egyre nagyobb területen szakadozik, vékonyodik a felhőzet nyugat felől. A Dunától keletre többfelé számíthatunk esőre, a hegyekben, helyenként északkeleten, keleten is halmazállapotot válthat csapadék. Éjszaka tovább csökken a felhőzet, a csapadék súlypontja is a kelet felé tolódik, majd hajnalra ott is gyengül az intenzitása. Csütörtökön reggel még a keleti határszélen felhősebb lehet az égbolt, másutt gomolyfelhős, napos idő várható némi fátyolfelhőzettel. Egy-egy futó záporon kívül érdemi csapadék már nem lesz. Szerdán nagy területen lesz erős, a Dunántúlon és az északkeleti harmadban viharos az északnyugati szél. Éjszakára kissé veszít erejéből a légmozgás, míg csütörtökön főként a keleti tájakon, illetve a hegyvidéki részek mentén erősödik meg az északias szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul. Elsősorban a szélcsendes, derült részeken fagyhat, de a fagyzugokban akár -5, -6 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 7 és 11 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!