Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.05.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Északkelet-Európa fölött elhelyezkedő anticiklon egyre jobban terjeszkedik a kontinens középső részei fölé. Területén a hűvös, száraz, eseménytelen az időjárás.

A magasnyomású rendszer peremén, a Fekete-tenger térségéből jelentenek némi esőzést.

Ezen kívül a Földközi-tenger középső medencéjében egy alacsony légnyomású rendszer található, melynek vastag felhőzete már Olaszország déli részét is beterítette.

Mindeközben az Atlanti-óceán felett már napok óta örvénylő ciklon hullámzó frontrendszere elérte Franciaország partjait is, utóbbi területeken, illetve Nagy-Britanniában kisebb lehűlést és csapadékos időt okoz. E frontálzóna közeledtével tőlünk délnyugatra egy ciklon mélyül ki, melynek felhőzete csak szerdán estefelé sodródik be hazánk fölé, addig gomolyfelhős, napos idő várható.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------


Kedden gomolyfelhő-képződés várható, legfeljebb a délkeleti tájakon alakulhat ki egy-egy zápor. Éjszakára nagyrészt leépülnek a gomolyok, kiderül az ég, de az északkeleti, keleti tájakon felhős idő valószínű, itt egy-egy zápor kialakulása sem kizárt.

Szerdán a délelőtti órákban északkeleten még előfordulhat kisebb zápor, majd itt is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, másutt pedig képződnek a gomolyok, miközben délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek. A keleti, szerdán a délkeleti szél továbbra is nagy területen élénk lesz, szerdán a Szeged-Győr tengely mentén meg is erősödhet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között alakul, de a szélcsendes északi fagyzugokban gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 16 és 21 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!