Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.05.25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk döntő részének időjárását továbbra is az az anticiklon határozza meg, melynek középpontja a Brit-szigetektől nyugatra található, ezért azon a területen derült és eseménytelen az idő. A magasnyomás peremén azonban lokálisan kialakulnak záporok, zivatarok, melyeket néhol felhőszakadás kísér.

Európában csupán a Skandináv-félszigeten jelentkezik ciklonális tevékenység. A félszigetet egy hidegfront szeli ketté, mely mentén eső, zápor nagyobb területen is előfordul.

A hőmérséklet csúcsértéke a kontinens északnyugati részén nagyrészt 20 fok alatt marad, míg délkelet felé haladva a 25 fok feletti értékek jellemzőek, 30 fokot csak kevés helyről jelentettek.

A Kárpát-medence időjárását az anticiklon határozza meg, az egyre inkább labilizálódó légkörben pénteken már elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, emellett már az északi szelet is erős lökések kísérhetik.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


Csütörtökön és pénteken is gomolyfelhős, napos idő várható, pénteken időnként erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Csütörtökön napközben és éjszaka egy-egy helyen, pénteken elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, melyeket ekkor már felhőszakadás kísérhet, északnyugaton a legkisebb a csapadék esélye.

Az északias szelet élénk, pénteken a Nyugat-Dunántúlon erős lökések kísérik, zivatar környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23 és 29 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!