Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.05.30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A kontinens döntő részén napos, száraz idő a meghatározó egy, a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon hatására. A napközben képződő gomolyfelhők leginkább a Mediterráneum vidékén, a Balkánon és a Kárpát-medencében törnek magasabbra, melyekből záporok, zivatarok is előfordulnak, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullik. Időjárási frontok csupán Skandináviában vannak, illetve a Kelet-európai-síkságon vonul egy gyengülő hidegfront, mely csapadékot csak nagyon kevés helyen okoz, ugyanakkor a front mögött a tőlünk északkeletre fekvő országokat néhány fokkal hidegebb léghullámok érik el.

A Kárpát-medencében a labilis légtömegben továbbra is kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, de szerdán az anticiklon peremén szárazabb levegő érkezik, a napsütés kerül túlsúlyba.


Várható időjárás szerda éjfélig:

--------------------------------

Estig az erőteljes gomolyfelhő-képződésből még az ország több pontján - legkisebb eséllyel az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén - előfordulhat zápor, zivatar, néhol akár felhőszakadás is. Ezt követően estétől egyre többfelé csökken a csapadékhajlam, a gomolyfelhők többsége összeesik, a Dunától keletre éjszakára többfelé kiderülhet az ég, viszont a Dunántúl nagyobb része felhősebb maradhat. Ott lecsengő jelleggel még reggel is előfordulhat néhány zápor. Szerdán a Dunántúlon is szakadozik, csökken a felhőzet, és ott is sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, de délután a déli, délkeleti tájakon előfordulhat zápor, zivatar. Kedden zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északias szél, amelyet szerdán több helyen kísérhetnek élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között valószínű, az északi szélvédett völgyekben azonban pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán döntően 26 és 28 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!