Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.06.01

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Középpontjával a Brit-szigetek és Izland között helyezkedik el az a nagykiterjedésű anticiklon, amely egészen a Fekete-tengerig elnyúlik. A magasnyomás által lefedett területen általában napos, száraz az idő, de Nagy-Britannia fölött továbbra is felhősebb az ég, csapadékot azonban onnan sem jelentenek.

Az anticiklon peremterületein már változékonyabb az idő, míg Skandinávia, és a Kelet-európai-síkság északi részén front húzódik, addig a mediterrán térségben továbbra is nedvesebb és labilisabb a levegő, így ott - nagyobb számban a nappali órákban - záporok, zivatarok is kipattannak.

A Kárpát-medencében ma még kisebb, pénteken viszont az érkező hidegfront előterében már nagyobb számban számíthatunk zivataros csapadékgócok kialakulására.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------

A sok napsütés mellett csütörtök délután és pénteken is gomolyfelhők képződnek. Csütörtökön kevés helyen, inkább csak a déli határvidéken, illetve a Bakonyban, pénteken viszont már elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Éjszakára lecsengenek a csapadékgócok, és a gomolyfelhők is összeesnek.

Pénteken napközben egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északias szél. Zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy akár viharos lökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de az északi völgyekben pár fokkal hűvösebb, míg a vízpartokon, belvárosi részeken enyhébb lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken az ország döntő részén 27 és 30 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!