Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.06.02

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A kontinens nyugati felének időjárását a Brit-szigetektől északnyugatra található magasnyomású képződmény alakítja, melynek köszönhetően arrafelé döntően nyugodt, eseménytelen az időjárás, azonban nagyobb területen is rétegfelhőzet képződik. Közép-, valamint Kelet-Európában már mozgalmasabb a légkör, mivel az anticiklon keleti peremén egy ciklon mélyült ki, hidegfrontja fokozatosan dél felé helyeződik. A front mentén csapadék csak elvétve fordul elő, helyenként azonban megerősödik mögötte az északias szél. Dél-Európában eközben továbbra is helyi hatások alakítják az időjárást, lokálisan a záporok, zivatarok felhőszakadást okoznak.

A Kárpát-medence estig a hidegfront előterében helyezkedik el, a meleg és labilis levegőben elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A front átvonulásával egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északi szél, mögötte pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet.


Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------

Pénteken a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyek éjszakára nagyrészt feloszlanak, de főleg a Dunántúlon maradnak felhős tájak. Szombaton a nyugati részeken is szakadozik a felhőzet és mindenütt sok napsütés várható, legfeljebb kevés gomolyfelhő lehet az égen. Pénteken elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok, éjszaka csökken a számosságuk, és szombaton már csak a nyugati területeken lehet elvétve zápor. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16 fok között alakul, de az északi szélvédett völgyekben ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 21 és 26 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!