Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.06.04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A kontinens keleti felén ciklonok és azok frontjai teszik mozgalmassá, változatossá az időjárást. Főleg a Kelet-európai-síkságon - nagyobb területen is - felhős az idő, de a ciklonok nem okoznak nagy csapadékot, csak elvétve fordul elő 5 millimétert meghaladó csapadékösszeg. A Fehér-tengertől egészen a Fekete-tengerig húzódó hidegfront azonban jelentős hőmérséklet-különbséget okoz: a front előtt 28, 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet, a front mögötti hideg, sarkvidéki eredetű légtömegben néhol csupán 9, 10 fokot mérnek. Európa északnyugati részén továbbra is egy anticiklon terül el, ezért a Brit-szigetektől Lengyelországig érdemi változás nem tapasztalható az időjárásban. A Kárpát-medencétől egyre távolabb kerül az anticiklon, közben délnyugat felől nedvesebb léghullámok érkeznek már a mai napon. Hétfőn egy sekély ciklon mélyül ki a térségben, ennek köszönhetően pedig megnövekszik a felhőzet, és az ország délnyugati felén többfelé számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar kialakulására.



Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------


Vasárnap elsősorban az északnyugati, nyugati területeken felhős időre számíthatunk, majd éjszaka egyre több fátyolfelhő érkezik, amely hétfő estére az ország délnyugati felén meg is vastagszik. A legtöbb napsütés vasárnap a keleti tájakon, hétfőn az északkeleti területeken valószínű. Vasárnap napközben és éjszaka a Dunántúlon várható csapadék, eleinte gyenge eső, zápor, kora estétől zivatar is. Hétfőn kora délutántól az ország délnyugati felén több helyen várható csapadék; zömében záporok, helyenként zivatar, néhol eső is. A keleties szél hétfőn délkeletire fordul és megélénkül, zivatar környezetében átmeneti szélerősödés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!