Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.12.07

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A szerdán még Olaszország felett örvénylő mediterrán ciklon középpontjával már a Kárpát-medence fölött jár, és egész nagy területen okoz kiadós csapadékot. Eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul, a hótakaró leginkább a hegyekben gyarapodott, de hazánkban síkvidéken is kialakult vastagabb hóréteg.

Közben szárazföldünk nyugati partvidékén is csapadékosra fordul az idő egy nyugat felől érkező ciklonnak köszönhetően.

Kontinensünk többi részén csendesebb az időjárás, naposabb területek inkább csak a két légköri képződmény között fordulnak elő, északabbra viszont már inkább felhők vannak túlsúlyban, amelyekből hószállingózás is előfordul.

A Kárpát-medence felett lévő mediterrán ciklon elgyengül, de nedvessége itt marad, így pénteken is túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lesz szakadozott, kevesebb a felhőzet, és elsősorban az említett tájakon éjszaka zúzmarás köd képződik, amelynek egy része péntek napközben is tartósabban megmaradhat. Némi napsütés így legfeljebb csak kevés helyen lehet. A havazás, havas eső, eső intenzitása tovább gyengül, éjszakára megszűnik, de néhol hószállingózás, szitálás még ezt követően is előfordulhat. Éjszaka mindenhol csillapodik a légmozgás, majd pénteken napközben az északnyugati részeken fordulhat elő szélélénkülés a már délkeletire forduló szélből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és +2 fok között várható, de a nyugati és északkeleti havas, tartósabban derült részeken -10, -11 fok köré is lehűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!