Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.19

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kiterjedt anticiklon kontinensünk északkeleti felén helyezkedik el, amely délnyugat felé terjeszkedik. Európa más részeinek időjárását ciklonok határozzák meg. A hőmérséklet általában a sokévi átlag felett alakul, ám az északkeleti magasnyomású zóna területén éjszaka sokfelé fagy, napközben pedig nagyrészt 0 és +5 fok között alakul a maximum. Az Ukrajna felett lévő légörvény hatására a hideg, fagyos levegő dél felé megindult, és a Kárpát-medencét is elérte. Csapadék több helyen is előfordul: általában esőről, záporesőről érkezik jelentés, halmazállapot-váltás inkább csak a hegyekben fordul elő, de a keleten lévő ciklon síkvidéken is okoz havazást, hózáport.

A Kárpát-medencében szerdára virradó éjszaka szinte országszerte fagypont alá csökken majd a hőmérséklet, napközben azonban már enyhébb léghullámok érik el térségünket.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------

A gomolyfelhők összeesnek, és hazánk nagy részén derült időre számíthatunk, de a Tiszántúlon még éjszaka is lehetnek felhősebb körzetek. Szerdán a sok napsütés mellett a keleti harmadban gomolyfelhő-képződésre, máshol fátyolfelhőzet-növekedésre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az élénk, néhol erős északi szél estére mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, de a fagyzugokban alacsonyabb, a belvárosi, tóparti, valamint a felhősebb tájakon magasabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11 és 16 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!