Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.04.19

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Egy-egy ciklon örvénylik a Norvég-tenger, a Kelet-európai-síkság nyugati részei, valamint Olaszország térségében. Ezeken a tájakon többfelé csapadékos az idő, Moszkvától délnyugatra helyenként a 30 mm-t is eléri a napi csapadékösszeg. Eközben nyugat, délnyugat felől egészen a Kárpát-medencéig anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, és ugyancsak magasnyomás alakítja a Skandináv-félsziget időjárását. Európa legnagyobb részén az évszaknak megfelelő, vagy annál több fokkal hűvösebb az idő, a meleg légtömeg kiszorult a peremterületekre. 25 fok fölötti csúcsértékek így csak az Ibériai-félsziget délnyugati felén, néhol az Égei-tenger mentén, továbbá a Kaukázustól északra fordulnak elő.

Szombat estig a Kárpát-medencét megközelíti északnyugat felől egy okkludálódó front, de várhatóan a térségünk felett feloszlik.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------

Pénteken északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, amely reggelre az ország északnyugati kétharmadát boríthatja be. Este és éjszaka a Dunántúlon helyenként lehet kisebb csapadék, péntek estig északnyugaton egy-egy helyen zivatar is kialakulhat. Szombaton nagyobbrészt erősen felhős ég várható rövidebb napos időszakokkal, de az ország keleti, északkeleti tájain naposabb idő valószínű. Főként a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység nyugati felén valószínű elszórtan kisebb eső, zápor, délután, kora este északnyugaton kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Szombaton a Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben viszont a délnyugati szelet kísérik élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +7 fok között valószínű, de a hidegre hajlamos, kevésbé felhős helyeken, kiemelten a Nyírségben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 11 és 18 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!