Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.20

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Kelet-európai-síkság fölött anticiklon helyezkedik el, így arrafelé többnyire eseménytelen, száraz az idő.

Nyugat- és Közép-Európában ciklonális hatások érvényesülnek, de időjárási front csak az Atlanti-óceán felett és Skandináviában található.

A szárazföld felett lokálisan kialakuló záporok, zivatarok okoznak csapadékot, helyenként tartós eső is előfordul.

Kedd estig a Kárpát-medence időjárásában nem lesz lényegi változás: az anticiklon peremén a labilis légállapot miatt lokális záporokra, zivatarokra számíthatunk, de kedd délutántól rendszerbe szerveződött zivatarok kialakulására is van esély.


Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

---------------------------------------------------

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hétfőn többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet.

Éjszakára a legtöbb helyen lecsengenek a csapadékgócok, és a gomolyfelhők is összeesnek, de közben délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, a Dunántúlon pedig meg is vastagszik a felhőzet, és a nyugati részein csapadék is előfordulhat.

Kedden a nyugati felhősebb tájak kivételével általában több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon eshet, majd délután délnyugat felől erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és zivatarrendszer érkezik, amely idővel északkelet felé helyeződik át. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű.

Zivataroktól függetlenül megélénkül, kedden helyenként megerősödik a délkeleti szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 26 és 31 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb maradhat az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!