Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.24

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Nyugat-Oroszország felett anticiklon terül el és okoz nyugodtabb időt, máshol viszont izgalmasabb az időjárás - annak ellenére, hogy frontok csupán az északi országok felett vonulnak.

Kontinensünk többi részén ugyanis nedves és labilis a levegő, amely kedvez az erőteljes gomolyfelhő-képződésnek, és a záporok, zivatarok kialakulásának.

A Földközi-tenger partvidéke mellett kontinensünk keleti és északkeleti részén - beleértve Skandináviát is - a legmelegebb az idő, a hőmérséklet csúcsértéke általában meghaladja a 24, 25 fokot, míg máshol ennél alacsonyabb, a Brit-szigetek térségében inkább 15, 16 fok körüli értéket mérhetünk.

A Kárpát-medencében is számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, szombaton nagyobb számban az északnyugati országrészben.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------

Gomolyfelhő-képződésre számíthatunk általában többórás napsütéssel. Felhőszakadással kísért záporra, zivatarra egyre kisebb számban számíthatunk, éjszaka a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. Ezzel együtt a felhőzet is csökken, csak kisebb körzetben maradhat felhős az ég, illetve hajnalra főként északkeleten párássá válhat a levegő, köd, valamint réteges felhőzet is képződhet.

Szombaton utóbbiak feloszlását követően a fátyol- és gomolyfelhők mellett legalább több órára kisüt a nap. Zápor, zivatar több helyen, nagyobb számban az északnyugati, nyugati országrészben alakulhat ki. Heves zivatar pénteken és szombaton is előfordulhat kis eséllyel. Erős vagy viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton nagyrészt 24 és 28 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!