Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.06.13

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Skandináviától a Balkán-félszigetig továbbra is egy hosszan elnyúló, de egyre inkább inaktívvá váló, gyengülő hullámzó frontrendszer húzódik. A front mentén, illetve annak előterében több helyen fordul elő zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is, utóbbiakat nagy méretű jégeső, erősen viharos szél, valamint felhőszakadás kíséri. Nyugatabbra ezzel szemben anticiklon alakítja az időjárást, sokat süt a nap. A kontinensen észak felől dél, délkelet felé haladva mérhetjük az egyre magasabb értékeket: míg Észak-Európában a csúcsérték döntően 20 fok alatt marad, addig a Balkán-félszigeten, és annak is kiemelten a déli felén tombol a hőség, Görögországban nem egy helyen eléri a hőmérséklet a 40 fokot, sőt több helyen 42 foknál is magasabb értéket regisztráltak.

A Kárpát-medence jelenleg a hullámzó front hátoldalán helyezkedik el, még előfordulhat zápor, zivatar a medence keleti felén, pénteken azonban már az anticiklon okoz nyugodtabb és melegebb időt.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------

Csütörtökön nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, éjszaka a keleti országrészben maradhat felhős az idő, a Dunántúlon azonban kiderül az ég. Napközben keleten elsősorban a gomolyfelhők, míg a nyugati országrészben a növekvő fátyolfelhők mellett várható sok napsütés. Csütörtökön szórványosan fordulhat elő eső zápor, néhol zivatar, melyek hajnalra fokozatosan lecsengenek, pénteken már csak elvétve lehet zápor. Az északnyugati, nyugati szelet csütörtökön helyenként, éjszaka, valamint pénteken napközben elsősorban a Tiszántúlon kísérhetik élénk, északkeleten akár erős lökések is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között valószínű, de a nyugati, valamint északi szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 23, 24 fok körül várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!