Idővonallal demonstráltak a szegedi egyetemisták

Belföld, 2021.04.19

A magyar felsőoktatás és tudományos élet politikai bekebelezését demonstrálja az a szalagkorlát, melyet a Veritas Virtis Libertas (VVL) nevű hallgatói csoport helyezett el hétfőn a Szegedi Tudományegyetem épülete mellett.

Tiltakozás SZTE Egyúttal népszerűsíteni szeretnék az e hétre meghirdetett országos Infosztrájkot is.

Nagyon egyszerű üzenetet küldött a kormánynak és az arra járó szegedi polgároknak a VVL. Időrendi sorrendben bemutatták, hogy három év alatt hogyan jutott el az Orbán-kabinet a nemzetközi hírű CEU kiebrudalásától a kínai óriásegyetem, a Fudan befogadásáig. Felhívták természetesen a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek bedarálására és az SZFE politikai elfoglalására is.

Ami persze a legjobban fáj a demonstráló diákoknak ebben a folyamatban, hogy több másik hazai egyetemmel együtt az SZTE is az úgynevezett modellváltás útjára tért úgy, hogy erről nem igazán kérték ki sem a diákság, sem az oktatói kar véleményét. Balázs Kinga, a VVL tagja a hétfő déli akció után elmondta, hogy szeretnének párbeszédet kezdeményezni a modellváltásról, bár nincsenek illúzióik, hiszen a kormány erőből úgyis végigviszi az átalakítást.

Balázs Kinga azonban fontosnak tartja, hogy ha már a kormány nem ad sem tájékoztatást, sem garanciákat, akkor legalább az oktatók és diákok beszéljenek egymással a várható fejleményekről. Ezért is tartja fontosnak az április 19-23-a között zajló Infosztrájkot, amelynek kimondott célja, hogy tájékoztassa az egyetemi polgárokat a felsőoktatásban zajló folyamatokról.

Az Infosztrájk az egyetemi autonómiáért egy oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló, egyhetes, országos esemény. A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés. Balázs Kinga elmondta, hogy egyelőre jók a tapasztalataik, sok oktató és hallgató csatlakozott a kezdeményezéshez.
(Webrádió)

Címkék

SZTE Szegedi Tudományegyetem Veritas Virtis Libertas VVL
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!